Jaké je to nejlepší kimchi?
Nejlepší kimchi? Co člověk, to chuť!
Receptů na kimchi existuje nespočet a v podstatě každý je správný. Jen v Koreji existuje několik set různých druhů kimchi. Recept na výrobu svého nejlepšího kimchi se v korejských rodinách předává z generace na generaci. V minulosti se podle kimchi a jeho složení, poznalo, jak je rodina bohatá. Korejci totiž považují kimchi za národní poklad a lék na dlouhověkost.
Co tvoří chuť kimchi?
Nejdůležitější složkou kimchi je dostatečně nasolené celé nebo pokrájené pekingské zelí, doplněné zeleninou, kořením, mořskými řasami, korýši, rybami a popřípadě dalšími surovinami, které si Korejci přidávají dle svých chutí nebo daného regionu. Další důležitým prvkem, která ovlivňuje chuť kimchi je délka kvašení. V Korei se také rozlišují dva základní druhy chutí kimchi, tu ovlivňuje roční období jeho přípravy. Zimní kimchi se nakládá na konci léta a kvasí až do zimy a sezónní kimchi, u kterého stačí krátká doba fermentace (v řádu několika dnů).
Vzhledem k různorodosti složení a nespočetnému množství variant kimchi, proto nelze stanovit nejlepší chuť kimchi. Nejdůležitější je najít si to "svoje" kimchi, které si vás získá svým složením a chutí.
Huhuchilli KIMCHI - seznamte se, prosím a neváhejte ochutnat!
Huhu kimchi obsahuje pekingské zelí, ředkev daikon, mrkev, zázvor, česnek, jarní cibulku, pórek a koření. Naše kimchi je vhodné pro vegetariány a vegany. Pro dosažení chuti umami vyrábíme verzi kimchi i se sójovou omáčkou.
Očistit, omýt, nakrájet, naložit! Síla a svaly se hodí!
I když se zdá výroba kimchi poměrně snadnou záležitostí, opak je pravdou. Všechny suroviny pečlivě a ručně zpracováváme. Každou hlávku očistíme, zbavíme vnějších listů a košťálu, ředkev, mrkev oloupeme, jarní cibulku a pórek řádně list po listu omyjeme a potom nastává fáze krájení. Jednou z nejpracnějších činnosti je loupání zázvoru :-). Všechny nakrájené suroviny plníme do sudu s namíchaným kořením. Toto se dělá po malých částech, aby došlo k důkladném promíchání.
Kvasinky pracují jak o závod!
Proces kvašení kimchi probíhá v nerezových kvasných nádobách po dobu třech týdnů. Nastavíme správnou teplotu a kimchi začíná fermentovat, správný průběh kvašení po celou dobu pravidelně kontrolujeme.
Plnění probíhá ručně, každou sklenici po naplnění převážíme, zavíčkujeme a polepíme etiketou Huhuchilli. Abychom vyhověli každému, plníme do sklenic čtyř velikostí – 190 g, 395 g, 690 g a pro kimchi závisláky do 5 kg kýblů.
Při plnění zůstává na dně sudu přebytková šťáva – ano, mluvíme o Raketě! Čerstvé šťávě z Huhu kimchi! Životabudič, který vás nastartuje kdykoliv během dne!
Neplýtváme! Zbytky z čínského zelí pravidelné putují do výběhu u Zahrady pod hradbami (park Špilberk), kde si na nich pochutnávají shetlandští poníci spolu se zakrslými kozami.
Naše kimchi si můžete dochutit sezamem nebo rybí omáčkou, které najdete na našem eshopu!
Kimchi je jedna z nejzdravějších potravin na světě a doporučuje se konzumovat během celého dne v malých dávkách, k snídani, obědu i večeři nebo si ho můžete přidat do svých oblíbených jídel.
NASTARTUJ SVŮJ DEN S HUHUCHILLI! Zvolíš KIMCHI nebo RAKETU?
SVOU PORCI KIMCHI VYBER ZDE! :-)