Jak si vypěstovat vlastní chilli - část 1.: Klíčení
Jak si vypěstovat vlastní chilli?
Nejvhodnější doba na sázení semínek je únor. Co budeme potřebovat:
- chilli semínka,
- substrát pro výsev, jiffy nebo jiné médium,
- pařníček,
- lignohumát,
- odstátá voda,
- špejle.
Začínáme! Jak na to?
Nejprve namočíme semena do roztoku lignohumátu (5 ml přípravku do 1 l odstáté vody) na 24 hodin.
Substrát zalejeme odstátou vodou a špejlí si uděláme řádky (hluboké cca 0,5 cm). Semena sázíme v minimálně centimetrových rozestupech. Šetrně zahrneme nebo zaprášíme substrátem.
Jiffy rozložíme do pařníku, zalejeme odstátou vodou a necháme nabobtnat. Semínko umístíme do díry a jemně zatlačíme.
Pařník umístíme na teplé místo, například na topení. Semínka chilli vyžadují na klíčení teplotu 25°C-31°C. Během klíčení dáváme pozor, aby hlína/jiffy nevyschly.
Buďte trpěliví, protože u některých odrůd trvá klíčení až 3 týdny, proto nepanikařte a nevyhazujte po týdnu semena s hlínou do koše.
Přibližně za týden by se měly objevit první klíčky.
Ze začátku moc nezalíváme. Pozor na přelití. První dva týdny zalíváme jen čistou vodou, maximálně přidáváme kořenový stimulátor.
Přejeme hodně štěstí! :-)